repre kluci v akci

     Dva různé kulinářské zážitky mohli čeští televizní diváci zažít o třetím zářijovém víkendu. Nejdřív se v sobotu 16.září těšili na třešničku na dortu v podobě třetího rozhodujícího bodu ve čtyřhře v utkání baráže Davis Cupu s Nizozemskem. Po dvou vítězných zápasech Jiřího Veselého a Lukáše Rosola v pátek 15.září na půdě soupeře se fanoušci až moc namlsali. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil postavil ke čtyřhře nově sestavené duo Adam Pavlásek a Roman Jebavý. Asi to nebylo nejšťastnější rozhodnutí. Nevyužitých šancí měla ta dvojice víc než dost a zaslouženě potřebný bod ztratila. Od pohledu se zdálo, že cosi v tom týmu repre kluků zaskřípalo. Premianti z prvního dne si prý měli odpočinout před rozhodujícími dvouhrami v neděli. Z minulých let jsme byli zvyklí třeba na „srdcaře“ Radka Štěpánka, který se nechal vézt na vítězné vlně ve dvouhrách a hrát přitom ještě debla mu nebylo zatěžko.

     V sobotu vpodvečer nabídla jednička České televize 500. díl receptáře Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny „Kluci v akci“. Ani se nechce věřit, že zábavnou formou nabízejí chutné skvosty světových i domácích kuchyní už od 5.září 2005.  Gratulantů byla dlouhá řada. Rádi pořad V.I.P. kulinářských mistrů sledujeme.

     V neděli 17.září se tenisoví fanoušci nestačili divit. Nejprve česká jednička narazila na tu nizozemskou. Veselého hra nemusí od pohledu chutnat každému, ale skoro to připadalo, že se reprezentačně dobře nevyspal. Rosol v záchranářské misi pak jako dvojka na kýžený třetí bod proti holandské dvojce nedosáhl. Zvrat ve hře obou českých reprezentantů proti pátku byl očividný. A jejich vystupování překvapivě nepatřičné. Vztekem polámané rakety nepočítaje. Nizozemci cílevědomě obrátili skóre z 0:2 na 3:2 a Čechy poslali z baráže dolů. Připomeňme, že k roku 2017 bylo české družstvo se Spojenými státy jedním ze dvou týmů, jež vyjma jednoho ročníku (2006) odehrálo všechny sezóny světové skupiny, zavedené v roce 1981.

     Repre kluci v akci ale přidali ještě nevídané sousto, co příznivci českého daviscupového týmu hodně těžko skousnou. Tak velká je to ostuda. Ať si mluvčí týmu Karel Tejkal říká co chce a nechává třeba odstraňovat nepohodlné video sekvence z webů jak chce. Laskavý čtenář nechť si nejdříve přečte článek, který zveřejnila iDNES v pondělí 18.září na adrese:

https://sport.idnes.cz/davis-cup-jebavy-alkohol-coca-cola-dls-/tenis.aspx?c=A170918_125059_tenis_dm

     Aniž bychom chtěli cokoli z krucánků výmluv mluvčího komentovat a překrucovat postačí znovu si pustit sekvenci z přímého přenosu ČT sport z té hodně nepovedené neděle. Pro snazší orientaci uvádíme: okamžiky popíjení prý solí obohacené cocacoly následují od 2:30 hod. přenosu, nepatřičně hlášený aut z lavičky následuje od 2:35 hod přenosu a varování supervizora zápasu české lavičce od 2:37 hod. přenosu spolu s tytyty gestem kouče Navrátila. Rozesmátý mluvčí z repre lavičky za hráčem se v článku iDnes pohoršoval, jaká je to troufalost překrucovat posloupnost událostí. Je pasovaným mluvčím, který umí stahovat inkriminovaná videa a podle vlastního gusta řadit události. Oponovat mu nebudeme. Čtenář nechť si udělá úsudek sám. Faktem zůstává, že na takové vystupování a týmové povzbuzování repre týmu jsme nebyli dřív zvyklí. Na chmurné vzpomínky na svou daviscupovou premiéru tak nezůstává Roman Jebavý zdaleka sám.

     Přidejme ještě jednu adresu na článek ze žurnálu Tenisový svět.cz. A tím ten recept na rozhození diváků a příznivců českého DC týmu uzavřeme. Alespoň do doby, kdy uslyšíme jeho nominaci k příštímu utkání. Pak teprve uvidíme, kdo bude nominovat a kdo bude nominován. A třeba se mezitím také dočkáme receptu na regenerační nápoj coca coly se solí. Kulinářští kluci v akci se s ingrediencemi netají. Tak proč by televizní sledovači DC také nemohli podobně regenerovat jako tenisté. Vždyť u té bedny rovněž pár hodin sedí. Tady je ta adresa:

http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/4099--cesky-daviscupovy-tym-se-brani-delat-z-jebaveho-opilce-je-sproste

    Když už jsme v tom receptáři, přispěji ještě jedním, zaručeně efektivním receptem. Za pobytu v Mongolsku v roce 1966 byla tamním dobrým společenským zvykem utužovací družební setkání. Naše pracovní grupa se na ně dokonce těšila. A protože tou dobou nebylo v Mongolsku pivo podle našeho gusta (jen čtyřstupňové) ke slovu přišla mongolská vodka zvaná „archi“. Ale i příjemně plynoucí setkání s jejím vydatným přispěním dospěje do určitého zlomového bodu. Sotva to hostitelé postřehli, začali servírovat v piálkách (k tomu určených miskách) tamní zelený čaj obohacený kravským mlékem (pro Mongoly je totiž významné také kobylí mléko) s hrudkou másla a - světe div se - dobře posolený. Napoprvé jsme se na ten zvláštní nápoj dívali s velkou nedůvěrou. Přítomný mongolský kamarád, který studoval v Brně vysokou školu, nedůvěru rázně zaplašil: “Jen si dej, je to lepší, než to vaše černé kafé. Když piálku čaje vypiješ, tak se ti ta tvoje ožralost bez následků hned ztratí. A chlastat na družbu můžeš klidně dál.“ Při památce Čingischána, měl pravdu.

   170918